به مناسبت چهلمین سالگرد آغاز دفاع مقدس

گذراندن مدارج معنویت در دانشگاه ایثار و شهادت/ آخرین آمار از تعدادِ شهدای دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی

۲۵ شهریور ۱۳۹۹ | ۰۹:۰۰ کد : ۱۴۱۱ اخبار و گزارشات خبر تصویری
حدود ۴۰سال پیش در این روزها، تصورش هم سخت بود که کمتر از هفت روز دیگر جنگی آغاز می‌شود که عمری ۸ ساله دارد و هزاران لاله پرپر را تقدیم وطن می‌کند. ۳۱ شهریورماه، جنگ تحمیلی از سوی رژیم بعث عراق آغاز شد و دانش‌آموزان و دانشجویانی که تا چند روز قبل در حال و هوای کلاس درس بودند، حال عزم میدان جهاد کرده‌اند.

روزهای انتهایی شهریورماه همواره حال و هوای خاص خودش را دارد و عده‌ای در تکاپوی آغاز سال تحصیلی و درحال آماده شدن برای حضور در کلاس درس هستند. اما این روزها علاوه بر عطر مهرماه و بوی دفتر و کاغذ، یادآور روزهایی با خاطرات تلخ و شیرین است.

حدود ۴۰سال پیش در این روزها، تصورش هم سخت بود که کمتر از هفت روز دیگر جنگی آغاز می‌شود که عمری ۸ ساله دارد و هزاران لاله پرپر را تقدیم وطن می‌کند. ۳۱ شهریورماه، جنگ تحمیلی از سوی رژیم بعث عراق آغاز شد و دانش‌آموزان و دانشجویانی که تا چند روز قبل در حال و هوای کلاس درس بودند، حال عزم میدان جهاد کرده‌اند.

راهبرد اصلی دشمن بعثی از آغاز جنگ تحمیلی، اشغال یک روزه خرمشهر، سه روزه خوزستان و در نهایت اشغال یک هفته‌ای تهران بود. طوری که صدام حسین اعلام کرد اولین کنفرانس خبری خود را تا یک هفته آینده در تهران برگزار خواهد کرد. البته شرایط نابسامان کشور باتوجه به نوپایی انقلاب، قائله‌های کردستان، نبود نظم در ارکان نظامی، زمزمه‌های انحلال ارتش، کمک‌های نظامی بی سابقه به رژیم بعث و…، احتمال به نتیجه رساندن راهبرد صدام حسین را تقویت کرده بود. به بیان دیگر از لحاظ منطق نظامی و استراتژیک، اشغال یک هفته‌ای ایران امری دور از ذهن بنظر نمی‌رسید.

دیرنپایید که خواب آشفته صدام حسین برای اشغال یک هفته‌ای ایران و برگزاری کنفرانس خبری در تهران تعبیر نشد. مقاومت و ایستادگی نیروهای مردمی و نظامی ایران، تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ساماندهی نیروهای بسیجی، موجب برهم خوردن معادلات صدام حسین شد. در این میان اما از نقش جوانان و دانشجویانی که به سرعت خود را به جبهه‌های حق علیه باطل رساندند نیز نباید غافل شد. حضوری که تمام پیش‌بینی‌های ابتدایی درباره سرانجام جنگ ایران و عراق را دست خوش تغییر کرد.

تعطیلی دانشگاه‌ و حضور دانشجویان در میدان جهاد

در همان روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی، دانشگاه‌ها نیز تعطیل شدند و بسیاری از جوانان و دانشجویان برای دفاع از ایران اسلامی به جبهه‌ها شتافتند. مصداق این موضوع را می‌توانیم در حضور دانشجویان دانشکده افسری ارتش در خوزستان برای نقش آفرینی در مقاومت تاریخی مردم خرمشهر جست وجو کنیم. به گواهی تاریخ، نقش دانشجویان دانشکده افسری ارتش، در توقف و برهم زدن معادلات دشمن بسیار اثر گذار بوده است.

تعداد ۷۳۱ نفر دانشجو، ۴۱ نفر افسر و ۲۴ نفر درجه‌دار را در قالب پنج گردان پیاده با جنگ افزار انفرادی و تیربار و آرپی جی ۷ سازمان داده شدند و با هواپیمای ترابری سی ۱۳۰ نیروی هوایی در اختیار لشکر ۹۲ زرهی اهواز قرار گرفتند. خبر حضور دانشجویان در میدان جنگ موجب خرسندی مردم و تغییر در معادلات جنگ شد؛ همین موضوع سبب شد تا میزان مقاومت مردمی در برابر حملات سنگین ارتش بعث به خرمشهر به نحو چشم‌گیری افزایش پیدا کند.

دانشجویان با حضور موثر در اهواز و دفاع جانانه از خرمشهر، برگ زرینی را در تاریخ جنگ تحمیلی رقم زدند؛ درواقع دانشجویان با تکیه برتوان علمی علاوه بر سلب آرامش از نیروهای عراقی، موجب ایجاد تحرک جدید در خطوط عملیاتی شدند. نقش راهبردی دانشجویان در تغییر معادلات جنگ موضوعی نیست که در قالب کلمات ساده قابل وصف باشد. بلکه درهم آمیختگی عشق و ایثار و فداکاری با تکیه بر توان علمی، حماسه‌ای غیرقابل وصف را در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی رقم زد.